Dossier Terreurdreiging

Extremist loopt stage bij politietop

De federale politie heeft een stagiair in de hoofdzetel in Brussel op non-actief gezet omdat hij op zijn Facebookprofiel sympathiseerde met Islamitische Staat. Op dat moment had hij al twee dagen toegang tot de privégegevens van hooggeplaatste officieren, zo schrijft Het Laatste Nieuws.

Bilal E.B. (22) uit Elsene maakte tijdens zijn kijkstage in de nieuwe hoofdzetel van de federale politie een hele reeks foto's van zijn zwaar bewaakte werkplek. Volgens zijn collega's stelde hij ook "ongezond veel vragen" over de wapens in het politiegebouw. Eén keer probeerde de Belg van Marokkaanse origine zelfs binnen te geraken in het bureau van politiebaas Catherine De Bolle, naar eigen zeggen "om met haar op de foto te gaan".

Gert Cockx van politievakbond NSPV klaagt over de gebrekkige screening. "Dit incident toont aan dat een onvolledige check een rechtstreeks gevaar kan betekenen voor politiemensen en hun naaste familie." De federale politie zegt dat er geen bewijs gevonden is dat Bilal E.B. de vertrouwelijke gegevens van topmensen kopieerde.