Minder recidive bij wie enkelband had

Gedetineerden die hun straf thuis met een enkelband moesten uitzitten belanden tot vijf jaar na hun opsluiting veel minder opnieuw in de gevangenis dan gedetineerden die een vergelijkbare straf volledig uitzaten onder het reguliere gevangenisregime. Dat blijkt uit een onderzoek door  medewerkers van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) in Brussel en het Instituut voor Strafrecht & Criminologie van Leiden. De resultaten staan gepubliceerd in het Tijdschrift voor Criminologie.

De onderzoekers vergeleken mensen die een straf tussen zes maanden en drie jaar kregen. Een deel van hen zat die staf uit met een enkelband (het zogenaamde elektronisch toezicht), een ander deel zat zijn straf enkel in de gevangenis uit. In totaal ging het om 5.381 personen, waarvan er respectievelijk 4.307 opgeslagen zaten in een cel en 1.074 onder elektronisch toezicht stonden. Het zijn mensen die tussen 2003 en 2005 waren vrijgekomen.

Het recidivecijfer voor personen onder elektronisch toezicht was telkens significant lager dan degenen die hun tijd in de cel hadden doorgebracht. Na een jaar zat 18 procent van de reguliere gedetineerden terug in de cel tegenover slechts 5 procent van de groep die zijn straf met elektronisch toezicht uitzat. Na 3 en 5 jaar is respectievelijk 38 en 46 procent voor de eerste groep en 17 en 24 procent voor de tweede. Bijkomend onderzoek is volgens de onderzoekers echter nodig om de oorzaken van deze verschillen te achterhalen.