België over 5 jaar bij digitale top?

Binnen vijf jaar moet België tot de absolute top van Europa behoren op digitaal vlak. Met supersnel vast en mobiel internet, enkel nog digitale communicatie met de overheid voor wie wil en vooral ook regels die de digitale omslag bespoedigen. Dat stelt minister van Digitale Agenda, Telecom en Post Alexander De Croo (Open Vld) voor met zijn actieplan ‘Digital Belgium'. De Croo hoopt zo tot 50.000 extra jobs te zien verschijnen tegen 2020.

50.000 nieuwe jobs

De minister spreekt van een enorme economische opportuniteit. Van de 3,8 miljoen jobs die de Europese Commissie tegen 2020 voorspelt dankzij digitalisering, wil hij er zo veel mogelijk naar ons land halen. Zelf mikt hij op duizend nieuwe start-ups en vijftigduizend extra jobs. 

Missie

Zijn actieplan is uitgewerkt met een groep toppers uit het veld en moet de voorwaarden scheppen om gedigitaliseerd België mogelijk te maken.Zo wil hij  tegen 2020 vast internet van 1 Gb per seconde als norm, België als koploper bij de uitrol van 5G mobiel internet en het dichten van de digitale kloof die vandaag nog bestaat in de samenleving.

Wetgeving

Maar ook een reeks drempels voor digitalisering moeten dringend weggewerkt, beseft De Croo. De wetgeving moet "digitaalvriendelijker", alle communicatie met de overheid moet digitaal kunnen tegen 2020 en elektronische handtekeningen, aangetekende zendingen en facturen moeten de norm worden.

Overheid als voorbeeld

Binnen dit en twee jaar zullen leveranciers aan de overheid alvast verplicht digitaal moeten factureren, aldus de minister. Hij wil ook nieuwe maatregelen tegen illegaal downloaden, meer aandacht voor cyberveiligheid en privacy en meer en dynamischere concurrentie in de post- en telecommarkten.

Start ups

Tot slot moeten digitale start-ups alle kansen krijgen, vindt De Croo. De regering kondigde een tax shelter en lagere loonlasten aan voor beginnende bedrijfjes, net als een reeks fiscale incentives voor crowdfunding. En ook de aangekondigde aangepaste regels rond nachtwerk voor webwinkels duiken opnieuw op in het plan.