Telenet neemt Base over

Telenet heeft de overname van Base aangekondigd. Het telecommunicatiebedrijf betaalt ruim 1,3 miljard euro voor de mobiele operator.

Door de overname krijgt Telenet toegang tot een mobiel netwerk. Het kabelbedrijf heeft al ongeveer een miljoen klanten voor mobiele telefonie, maar beschikte nog niet over een eigen netwerk. Officieel stond Base niet te koop, maar de overname van de KPN-dochter hing al een tijd in de lucht.

De Croo wil marktconcurrentie beschermen

Minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo (Open Vld) hoopt dat de overname geen gevaar betekent voor de concurrentie op de markt. Hij is van oordeel dat de Belgische en Europese mededingingsautoriteiten correctiemaatregelen moeten uitwerken om de concurrentie te vrijwaren.  De Croo wijst erop dat Base de afgelopen jaren een belangrijke rol heeft gespeeld met innovatieve aanbiedingen tegen lage prijzen en dat het via toegang aan virtuele spelers de marktwerking een sterke boost heeft gegeven. De overname door Telenet mag dat niet veranderen.

Volgens De Croo zal de markt van het mobiele internet de komende jaren enkel nog groeien. "Daarom is het belangrijk dat er voldoende netwerkinvesteringen gebeuren om een verdere groei van de digitale samenleving te garanderen. Dit alles moet gebeuren in een markt die voldoende concurrentieel is zodat gebruikers toegang hebben tot innovatieve diensten tegen scherpe prijzen".