Antwerpse reuzenpijp feestelijk geopend

In het Antwerpse district Borgerhout is de nieuwe tramlijn 8 feestelijk geopend. De tram rijdt door de zogenaamde Reuzenpijp onder de Turnhoutsebaan en zorgt voor een snelle tramverbinding tussen de Park & Ride in Wommelgem - in de Antwerpse oostrand - en het centrum van de stad. Het is de eerste keer dat de Reuzenpijp in het Antwerpse premetronetwerk wordt opgenomen. De tunnel werd al in de jaren 1980 gebouwd, maar bleef al die tijd onbenut.

De voorbije week konden duizenden mensen al te voet een bezoekje brengen aan een deel van de ruim drie kilometer lange Reuzenpijp, waar expo's en een lichtspektakel in ondergebracht waren. Vandaag was het dan eindelijk de beurt aan de tram, die in aanwezigheid van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zijn eerste officiële ritje door de premetrotunnel mocht afleggen.

Vlaanderen en De Lijn investeerden 100 miljoen euro in het project, onder meer om de Reuzenpijp gebruiksklaar te maken en alvast twee ondergrondse haltes in te richten (een uitbreiding van halte Astrid aan Antwerpen-Centraal en de nieuwe halte Zegel). Op termijn worden er mogelijk nog enkele nieuwe stopplaatsen toegevoegd.

De nieuwe lijn 8 is een extra tramlijn, maar zorgt er wel voor dat een aantal buslijnen niet langer over de (te) drukke Turnhoutsebaan moet worden gestuurd. Daarnaast moet de sneltram vooral meer mensen overtuigen om vanuit de oostrand de wagen in Wommelgem achter te laten in plaats van ermee tot in de binnenstad te rijden. Dat moet onder meer de verkeersdrukte op de snelwegen vanuit de Kempen helpen beperken.