GAS-boetes voor bedelaars in Aalst

De stad Aalst wil bedelaars die te “agressief” bedelen bestraffen met een GAS-boete.  De Liga voor Mensenrechten vindt dit “absurd”.

Bedelaars die personen aanklampen, zich verbaal opdringerig gedragen, weggebruikers of het verkeer hinderen, zich tussen de tafels van horecazaken begeven en in het gezelschap zijn van kinderen, zullen in Aalst bestraft kunnen worden met een GAS-boete. Dat staat uitgeschreven in het ontwerp van de GAS-codex die burgemeester Christoph D‘Haese (N-VA) naar alle gemeenteraadsleden opstuurde.

"Het is niet onze bedoeling om arme mensen te stigmatiseren", zegt burgemeester Christoph D‘Haese (N-VA). "Daarom wordt enkel agressief bedelen bestraft. Zo mogen kinderen niet ingeschakeld worden in bedelarij. Dat is in strijd met onze visie als stad."

"Absurd"

"Een GAS-boete geven aan iemand zonder geld, is absurd", zegt Caroline De Geest van de Liga voor de Mensenrechten. "Veel bedelaars hebben niet eens een wettelijke verblijfplaats waar de boete naartoe gestuurd kan worden, of ze kennen de taal niet."

Leeftijd

Maandag debatteert de gemeenteraad van Aalst over de tekst. Dan beslissen de gemeenteraadsleden ook over de leeftijd wanneer zo’n boete gegeven kan worden. Als alles wordt goedgekeurd, kan het regelement ook worden toegepast.