Dossier Terreurdreiging

Terreurcel Verviers: nieuwe aanhouding

In het onderzoek naar de terreurcel van Verviers is onlangs een nieuwe, achtste verdachte onder aanhoudingsbevel geplaatst. Wie de man is en wanneer hij precies is opgepakt, is voorlopig onduidelijk. Zowel zijn advocaat als het federaal parket doet er voorlopig het zwijgen toe. De man is vrijdag samen met vier andere verdachten in het dossier voor de Brusselse raadkamer verschenen en die heeft de aanhouding van de vijf mannen met een maand verlengd. Een andere verdachte in het onderzoek werd vorige week vrijgelaten door de onderzoeksrechter.

De terreurcel van Verviers werd op donderdag 15 januari opgerold bij een grootscheepse actie van het federaal parket en de federale politie. Die vielen binnen in een hele resem woningen in Verviers, Sint-Jans-Molenbeek, Brussel, Sint-Agatha-Berchem, Anderlecht en Liedekerke. Bij een van de twee huiszoekingen in Verviers openden twee verdachten onmiddellijk het vuur op de speciale eenheden van de federale politie.

In het vuurgevecht dat daarop volgde, vonden de twee schutters de dood. In hetzelfde pand in Verviers bevond zich nog een derde man, die echter niet deelnam aan het vuurgevecht. Hij werd opgepakt en onder aanhoudingsbevel geplaatst. In de dagen en weken die volgden, ondergingen nog zes andere personen hetzelfde lot. Vrijdag verschenen vier van hen voor de Brusselse raadkamer. 

Alle vier zagen ze hun aanhouding verlengd, net als een vijfde man die onlangs werd opgepakt maar over wie voorlopig weinig bekend is. Een andere verdachte in het dossier die eveneens aangehouden was, werd vorige week door de onderzoeksrechter vrijgelaten.