Perssites gehackt door minderjarigen

De RCCU, de regionale computer crime unit van de federale politie, heeft twee verdachten geïdentificeerd die de voorbije dagen de websites van verschillende Franstalige kranten zouden gehackt hebben. Het gaat om twee jongeren van 16 en 17 jaar. Dat meldt het Brusselse parket. Bij huiszoekingen werden elementen teruggevonden die gelinkt kunnen worden aan de feiten. De twee zijn nog niet ondervraagd, maar dat zal eerstdaags gebeuren, zegt het parket.

Tussen zondag en woensdag werden de websites van de kranten Le Soir en de Sudpresse-kranten gehackt. Woensdag waren ook de websites van La Dernière Heure en La Libre Belgique het slachtoffer van een hackingaanval. Zowel de persgroep ROSSEL & Cie, verantwoordelijk voor Le Soir en Sudpresse, als de groep IPM, die La Libre Belgique en La Dernière heure uitgeeft, dienden daarvoor klacht in.

Minderjarigen

Beide klachten werden gebundeld tot eenzelfde dossier en het onderzoek werd in handen gegeven van de RCCU van de federale politie in Brussel. Die slaagde er woensdagavond al in om de vermoedelijke daders te identificeren. Het bleek te gaan een 16-jarige en een 17-jarige jongeman. Donderdag vorderde het Brusselse parket daarop een onderzoeksrechter en die liet huiszoekingen uitvoeren op drie verschillende adressen. Op minstens één van de adressen werden elementen teruggevonden die gelinkt kunnen worden aan de feiten.

Straf

"Het in beslag genomen materiaal wordt geanalyseerd en de twee minderjarigen zullen verhoord worden", klinkt het bij het parket. "Indien het onderzoek aantoont dat er ook meerderjarige verdachten betrokken zijn bij de feiten, dan riskeren zij een gevangenisstraf die kan oplopen tot 5 jaar en een geldboete van zesentwintig tot honderdduizend euro. Bovendien zal ook de toegebrachte schade moeten vergoed worden."