Professor Elias neemt ontslag als decaan

Professor Willem Elias neemt ontslag als decaan van de Faculteit Psychologie van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Hij deed omstreden uitspraken na het overlijden van zijn vriend Steve Stevaert. "Professor Elias vindt dat hij door de commotie rondom zijn persoon niet meer de onbesprokenheid heeft om deze functie te vervullen. Ook de heftige reacties op sociale media, die hem emotioneel hard raakten, spelen mee in zijn beslissing", klinkt het in een persbericht van de universiteit.

Elias had kwaad bloed gezet met een bericht op Facebook over de verkrachtingszaak rond Steve Stevaert. Vooral zijn uitspraak over het vermoedelijke slachtoffer deed stof opwaaien: “Voor een verkrachting ga je onmiddellijk bij de politie of desnoods de dag nadien. Niet drie jaar later.”

VUB

Het leverde meteen een storm aan reacties op. De rector van de VUB, Paul Knop, distantieerde zich van de uitspraak en berispte de decaan: “Een dergelijk bericht is een universiteitsprofessor en bij uitbreiding een medewerker van de VUB onwaardig (…). Als universiteit bieden we dan ook de jonge vrouw en alle andere slachtoffers onze diepste excuses aan.”

Excuses

Even later bood ook Elias zijn excuses aan. “Het laatste wat ik wil doen is verkrachting banaliseren. Ik verontschuldig me tegenover iedereen die ik heb gekwetst met mijn woorden. Ik begrijp en respecteer die emoties. Ik vind geweldpleging de grootste misdaad, zelfs de kleinste vorm ervan. Wanneer dat tegenover vrouwen gebeurt en er ook machtsmisbruik bij komt kijken, is dit nog vele malen erger. Dus nogmaals mijn excuses.”

Ontslag 

Nu heeft Elias dus ontslag genomen als decaan van de VUB. Het bestuur van de Faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen betreurt de kwestie ten zeerste. De functie van decaan wordt met onmiddellijke ingang opgenomen door vicedecaan en psycholoog Caroline Andries.

Foto: Facebook Willem Elias

Bekijk ook: