Aanwervingsstop bij overheid voorbij

De federale regering is van plan volgende week op de ministerraad de in september ingevoerde aanwervingsstop op te heffen. Dat heeft het kabinet van federaal minister van Begroting Hervé Jamar (MR) bevestigd aan de krant De Tijd.

De regering-Di Rupo had vorig jaar in lopende zaken beslist alle aanwervingen te blokkeren. Ze wilde op die manier vermijden dat de begroting zou ontsporen. Door die maatregelen kunnen de federale administraties in principe geen aanwervingen meer doen. Daardoor zagen tal van administraties personeel vertrekken dat niet vervangen kon worden. Ook topbenoemingen konden vaak niet doorgaan. Zo wacht de federale overheidsdienst Financiën vol ongeduld op een reeks managers.

Benoemingen

Door het opheffen van de aanwervingsstop kan Financiën weer mensen benoemen. Het maakt het ook mogelijk voor minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en voor minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om nieuwe aanwervingen te doen. Ze hebben daarvoor extra geld gekregen bij de recente begrotingscontrole.