Planckendael serveert bedreigde antilope

Dierenpark Planckendael euthanaseert dieren als die "in overtal" zijn en nergens anders terechtkunnen. Vorige maand gebeurde dat nog bij een algazel, een in het wild uitgestorven antilopesoort, en twee bizons. De geëuthanaseerde dieren werden versneden en gevoederd aan de roofdieren van het park. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

 Van de algazel lopen er in de vrije natuur welgeteld nog nul rond. Algazellen bestaan enkel nog in dierentuinen, waar ze overleven dankzij kweekprogramma's. Toch werd er half maart in Planckendael in Mechelen eentje - gezond en wel - bewust gedood. Hetzelfde lot was twee bizons beschoren.

Overschot

De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen, waartoe Planckendael behoort, geeft toe dat het euthanaseren van dieren deel uitmaakt van het beleid rond ‘surplusdieren’: beesten die "op overschot" zijn en die ook niet in andere Europese parken terechtkunnen.

Geboortebeperking

"We proberen er daar zo weinig mogelijk van te hebben, door waar nodig aan geboortebeperking te doen", zegt de KMDA. "Euthanasie is het laatste middel waar we naar willen grijpen. Maar soms gaat het niet anders."