Te weinig huisartsen in 300 gemeentes

In bijna 300 Belgische gemeentes zijn er te weinig huisartsen. Dat zegt huisartsenvereniging Domus Medica in de kranten Het Belang van Limburg en Het Nieuwsblad. Terwijl in 2006 nog 88 van de 589 Belgische gemeentes met een tekort kampten, is dat getal nu dus al gestegen tot bijna 300. De belangrijkste verklaring is de vergrijzing bij de huisartsen: een derde gaat op korte termijn op pensioen en er zijn te weinig nieuwkomers.

Het aantal huisartsen dat zijn praktijk vestigt in een gemeente met een tekort aan artsen, is in drie jaar tijd wel verdubbeld: van 86 naar 195. Ze krijgen daar een aanmoedigingspremie van 20.000 euro voor van de overheid. "De verdubbeling van de premie moeten we zien als een noodsignaal. Het toont aan dat op meer plaatsen in ons land het tekort aan huisartsen stilaan dramatisch wordt", klinkt het bij Domus Medica.

Maar volgens het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen blijft de premie een druppel op de hete plaat. “195 premies op een totaal van 10.000 erkende huisartsen in België is niet veel”, klinkt het. Het Syndicaat wil het beroep aantrekkelijker maken met één substantiële praktijkvergoeding.