Eerste piek in berkenpollenallergie

De kritische drempel van 80 stuifmeelkorrels per kubieke meter lucht is eind vorige week twee keer overschreden. Dat betekent het startschot van de kritische periode voor personen die allergisch zijn aan berkenpollen. Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV).

Het berkenpollenseizoen begint volgens het WIV gewoonlijk eind maart. "Dit jaar hebben de relatief lage temperaturen de groei van de berkenkatjes vertraagd", zegt Lucie Hoebeke van het WIV. "Door het zachtere weer van de afgelopen dagen zijn de berkenkatjes die hun stuifmeelkorrels in de lucht verspreiden met een beetje vertraging ontloken. Op 10 en 11 april werden respectievelijk 102 en 268 berkenstuifmeelkorrels per kubieke meter lucht geteld. "Het is dan ook de eerste keer dit jaar dat de kritische drempel van 80 korrels per m3 lucht duidelijk is overschreden. Met de terugkeer van het mooie weer wordt die drempel de komende dagen wellicht nog verder overschreden."

Als de concentratie berkenpollen de drempel van 80 korrels per kubieke meter lucht bereikt of overschrijdt, vertoont nagenoeg 90 procent van de gesensibiliseerde personen de klinische symptomen, zoals niesbuien, kriebels, jeuk, tranende of rode ogen.

In België is de berk veruit de meest allergene boom. "Hij produceert bijna een derde van al het bomenstuifmeel dat in de lucht aanwezig is. Sommige mensen die gesensibiliseerd zijn voor berkenpollen kunnen ook symptomen van allergieën vertonen als grote hoeveelheden pollen van els en/of hazelaar in omloop zijn, zoals halverwege maart het geval was. Voor deze personen zijn de ongemakken die de allergieën met zich meebrengen al langer begonnen", legt Hoebeke uit. Een verblijf aan de kust is volgens het WIV aangeraden voor mensen met een berkenpollenallergie omdat de lucht er over het algemeen minder met berkenpollen belast is. Voor alle nuttige tips: www.airallergy.be.