"Illegale wapens van Oostende naar Libië"

Vliegtuigen die vertrekken vanuit de luchthaven van Oostende zouden wapens smokkelen naar de rebellen in Libië. Dat zeggen althans bronnen bij de internationaal erkende regering in Libië, waartegen de rebellen vechten, in Het Laatste Nieuws. Volgens de krant hebben ook al deskundigen van de Verenigde Naties vragen gesteld bij de transporten vanuit Oostende naar Libië.

Volgens de bronnen van de Libische regering in de krant zou de Boeing 747 die vorige week vanuit Oostende naar Libië vloog verschillende soorten munitie aan boord hebben gehad. Ook zou er draagbaar luchtafweergeschut zijn overgebracht naar het Afrikaanse land. Waar dat wapentuig vandaan komt, zouden de Libiërs niet weten.

De beschuldigingen van illegale wapentrafiek vanuit Oostende, zouden volgens Het Laatste Nieuws bevestigd worden door deskundigen van de Verenigde Naties. Zo hebben VN-deskundigen vorig jaar al hun bedenkingen geuit bij “verdachte items” op de vrachtbrieven van vluchten uit Oostende richting Libië.

Bovendien zouden de vrachtvluchten van Oostende naar Libië georganiseerd worden door een Libische opdrachtgever die eerder al betrapt is op illegale wapentrafiek van de Verenigde Arabische Emiraten. Ook één van de onderaannemers zou op de zwarte lijst van de VS, omdat die in het verleden al wapens leverde aan de Syrische dictator Bashar Al-Assad.

CEO: "Geen weet van onderzoek"

De CEO van de Oostendse luchthaven, Marcel Buelens, heeft geen weet van een officieel onderzoek. "Maar als er een onderzoek komt, gaan wij daar volop aan meewerken." Hij behoudt in ieder geval het vertrouwen in het personeel van zijn luchthaven. "Dit ruikt naar een lastercampagne en is bovendien weinig respectvol naar onze medwerkers toe. De goederen worden hier naar de afhandeling gebracht, gecontroleerd, gescand, ... Ik ga ervan uit dat alles in orde is."