Campagne: “Mazelen, geen kinderziekte”

Wie tussen 20 en 45 jaar oud is, moet goed nagaan of hij wel is ingeënt tegen de mazelen. Dat is de boodschap van het Agentschap Zorg & Gezondheid. In een nieuwe campagne waarschuwen ze volwassenen voor de ziekte met de boodschap: “Mazelen, geen kinderziekte.”

De campagne komt er in het kader van de Europese vaccinatieweek, volgende week. Bij de groep van 20- tot 45-jarigen is de kans reëel dat mensen niet of maar een keer gevaccineerd zijn tegen de mazelen. Normaal moet je rond je twaalfde een herhalingsvaccin krijgen.

Wie als kind de mazelen heeft gehad, kan de ziekte niet opnieuw krijgen, maar veel volwassenen hebben – door de eerste inenting – nooit de mazelen gehad, waardoor ze dus een risico lopen om de ziekte alsnog te krijgen. De mazelen zijn geen onschuldige ziekte: wie de ziekte krijgt, heeft koorts en last van rode vlekken. Maar er kunnen ook complicaties optreden, zoals een longontsteking of hersenontsteking.

De ziekte is ook bijzonder besmettelijk. Daarom ga je dus best na of je effectief twee keer ingeënt bent, zo waarschuwt het Agentschap Zorg en Gezondheid. Wie geen tweede spuitje heeft gehad, gaat best langs bij zijn huisarts.