België heeft hoogste lasten op arbeid

In geen van de 36 landen van de OESO zijn de belastingen op arbeid zo hoog als in België. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. In 2014 was de belastingdruk op een alleenstaande in ons land 55,6 procent, in geen enkel ander land bedraagt die belastingdruk meer dan 50 procent.

Het meest recente rapport van de OESO toont aan dat België in zowat alle inkomenscategorieën de hoogste lasten op arbeid kent. Op de arbeid van een alleenstaande met een gemiddeld inkomen wordt 55,6% lasten aangerekend. Terwijl het gemiddelde voor de 34 OESO-landen 36% bedraagt. Overigens ook wie als alleenstaande meer of minder dan het gemiddelde verdient, is in ons land het slechtste af van alle OESO-landen.

Koppels met één gemiddeld inkomen en twee kinderen, of twee gemiddelde inkomens zonder kinderen, moeten respectievelijk alleen hun Griekse en Hongaarse evenknie laten voorgaan in de statistieken. Een alleenstaande met een laag inkomen en twee kinderen, heeft dan weer de derde hoogste belastingdruk op arbeid.