"Mogelijk 5 doden door domperidon"

Vijf mensen zijn tussen 2010 en 2014 "mogelijk" gestorven aan de inname van geneesmiddelen die domperidon bevatten en misselijkheid tegengaan, zoals onder andere Motilium. Dat zegt Olivier Christiaens van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten maandag, waarmee hij de berichtgeving in L'Avenir bevestigt.

Tussen 2010 en 2014 is de dood van elf mensen in verband gebracht met domperidon, maar in slechts vijf gevallen "bestaat de kans dat er een causaal verband is", zegt Christiaens. Het was MediPlanet dat vrijdag al de stand van zaken voor België publiceerde, nadat vorige week bekend raakte dat er in Frankrijk 200 doden gelinkt worden aan domperidon.

Er wordt al lang onderzoek geleverd naar medicatie met domperidon omdat de stof tot complicaties kan leiden voor hartpatiënten en patiënten die nog andere medicijnen innemen. "Medicijnen met domperidon zijn sinds 2013 daarom enkel nog te verkrijgen met een medisch voorschrift", zegt Christiaens. Daarnaast vroeg het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten aan Europa om medicijnen met dit bestanddeel te herevalueren. In 2014 werden zware dosissen van meer dan 10 mg uit de handel gehaald.

Hoewel de inname van medicijnen met domperidon tot de dood kan leiden, heeft het geneesmiddel zijn plaats, volgens Christiaens. Of de maatregelen van het Federaal Agentschap en de EU ervoor gezorgd hebben dat het aantal sterfgevallen door domperidon daalde, kan Christiaens niet zeggen omdat het aantal te klein is "om er iets uit af te leiden".