Wie niet goed traint, is 'lul van de week'

Bij de U13 van KV Oostende kan je maar beter je best doen tijdens de training. Wie niet goed genoeg presteert, moet van de trainer namelijk een T-shirt aandoen met daarop 'lul van de week'. Volgens Het Laatste Nieuws werd de trainer intussen ontslagen.

Het gaat om het laatste spelletje op de training, wie daar laatst eindigt, is 'lul van de week'. De vader van één van de spelertjes reageert woedend: "Dit is middeleeuws. De kinderen worden gewoon aan de schandpaal genageld". Dat vertelde hij aan de redactie van Het Laatste Nieuws.

Het bewuste voetballertje liet op zijn Facebookpagina weten dat hij er geen problemen mee heeft. "Mij kan het zelfs niet schelen dat ik 'lul van de week' moet zijn bij KVO," schrijft hij daar. De 13-jarige voetballer moet de T-shirt nu voor de eerste keer dragen. Volgens hem is het vooral de reactie van de ouders waar de kinderen het meeste mee inzitten. Ouders denken namelijk vaak dat hun kind niet goed getraind heeft, als ze met dat T-shirt naar huis komen, terwijl het maar gaat over één spelletje.

KV Oostende liet in een persbericht weten dat ze de werkwijze van de jeugdtrainer betreuren. Het jeugdbestuur wil samenzitten met de ouders van het kind en zal maatregelen nemen ten opzichte van de trainer. “Bij provinciale ploegen is het ‘lul van de week’-principe een gangbare methode om een training op een ludieke manier af te sluiten. Wij beseffen dat dit psychologisch niet verantwoord is om ditzelfde principe toe te passen bij jeugdelftallen. Kinderen zijn soms nog te jong om dit te kunnen plaatsen en kunnen zich hierdoor dan ook beledigd en geschokt voelen."