Krijgen jongens ook vaccin tegen HPV?

Het HPV-virus, dat bij vrouwen baarmoederhalskanker veroorzaakt, komt nu steeds vaker voor bij mannen die orale seks hebben. Zij krijgen daardoor keelkanker. Meisjes krijgen op hun twaalf jaar al een vaccin tegen het virus, de Hoge Gezondheidsraad overweegt om ook jongens tegen het virus inenten. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Toename

Keelkanker door het HPV-virus bij mannen is de laatste tien jaar sterk toegenomen. Het Belgisch Kankerregister meldt dat er 699 diagnoses van keelkanker werden gesteld in 2012. Dat is 40 procent meer dan in 2004. De meerderheid van de patiënten zijn mannen en keelkanker is de enige vorm van kanker bij mannen die in de lift zit. HPV is dan wel niet de oorzaak van alle keelkanker, maar experts schrijven de toename wel toe aan het virus.

Hoge Gezondheidsraad

Meisjes krijgen al enkele jaren HPV-vaccins aangeboden in het eerste jaar van het secundair onderwijs, omdat het baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Nu rijst de vraag waarom alleen meisjes het HPV-vaccin krijgen. Verschillende landen, waaronder Australië, de Verenigde Staten, Canada, Oostenrijk, Italië en Zwitserland raden jongens al aan om zich tegen HPV te laten vaccineren. Nu ligt die kwestie ook in ons land op tafel. De Hoge Gezondheidsraad werkt aan een advies.