10% werkdag gaat naar privésurfen

De kans is groot dat ook u wel eens een privémailtje stuurt of Facebook opent terwijl u aan het werk bent. Werknemers surfen tijdens de werkuren namelijk gemiddeld 50 minuten per dag op het internet voor privédoeleinden, goed voor 25 werkdagen per jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van internetbeveiliger Olfeo bij meer dan 150.000 werknemers uit Belgische, Franse, Duitse, Nederlandse en Zwitserse bedrijven, zo schrijft De Standaard.

Bij de Belgen zijn Facebook, YouTube, Twitter, Wikipedia en Skynet de meest bezochte websites op het werk. Over wat kan en wat niet tijdens de werkuren maakt 57 procent van de werkgevers afspraken, zo blijkt uit een onderzoek van het NSZ. Goede afspraken maken, is belangrijk. “Zeker nu haast iedereen een smartphone heeft en daarmee toch het internet op kan, is dit geen overbodige luxe”, zegt NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws.

Net de smartphone maakt een duidelijke scheidingslijn tussen werk en privé almaar moeilijker. Werknemers volledig verbieden om tijdens de werkuren internet voor privéredenen gebruiken, is dan ook zo goed als onmogelijk. “Als je als werkgever van je mensen verwacht dat ze na de werkuren – of zelfs tijdens hun weekend of vakanties – beschikbaar zijn, dan kun je toch moeilijk verbieden dat ze tijdens de kantooruren af en toe eens iets privé regelen”, zo zegt arbeidsdeskundige Jan Denys van Randstad in de krant.