Weyts wil veiligheid op jaagpaden

Vlaams minister van Mobiliteit, Ben Weyts (N-VA) heeft vandaag de aftrap gegeven van de campagne 'Het jaagpad is er voor iedereen'. Daarmee wil de minister wijzen op het belang van de Vlaamse jaagpaden, maar ook het belang van de veiligheid voor alle gebruikers.

Jaagpaden werden ooit aangelegd om schepen langs de kant van een kanaal of rivier te kunnen voortslepen. Momenteel worden ze door waterwegenbeheerders gebruikt als dienstweg voor het onderhoud en exploitatie van de waterwegen, maar bijvoorbeeld ook door wandelaars en fietsers.

In de context van de steeds groter wordende fileproblemen, worden de jaagpaden niet alleen meer opgezocht in een recreatieve context, maar dienen ze ook  als snelle, veilige en autoluwe fietsverbindingen naar school of het werk. Ook bepaalde automobilisten kunnen een vergunning bekomen om op het jaagpad te rijden, zoals mindervalide hengelaars, aannemers van waterwegbeheerders, bedrijven die activiteiten op en langs het water organiseren of actieve schippers.

Door al die verschillende gebruikers, wil Weyts dat er op veiligheid wordt gelet. "Hoffelijkheid en respect voor elkaar is belangrijk, zeker op drukke jaagpaden", aldus Weyts die er ook op wees dat de Vlaamse overheid de jaagpaden maximaal wil gaan inschakelen in fietsnetwerken.

De oproep is vooral bestemd voor wie met de wagen of de fiets over het jaagpad rijdt. De maximale snelheid voor alle weggebruikers is er 30 km/uur. De waterwegbeheerders herinneren daaraan via wegmarkeringen met de tekst 'het jaagpad is er voor iedereen' op intensief gebruikte delen van jaagpaden, billboards in bermen en een brochure die zowel digitaal als op papier verspreid wordt.