Fiscus geeft Belg 1.445 euro terug

Belgen die recht hebben op een terugbetaling van de fiscus, krijgen gemiddeld 1.445 euro terug. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Meer dan de helft van de belastingbetalers heeft te veel betaald, onder andere omdat vele belastingsschalen nog niet zijn aangepast aan de fiscale hervormingen.  Aan de andere kant zijn er ook  wel 1,7 miljoen Belgen die nog belastingen moeten bijbetalen.

De laatste jaren krijgen steeds meer Belgen geld terug. Voor  2014 is dat het geval bij 53 procent van de 6,7 miljoen aangiftes. Dat zo veel mensen geld terugkrijgen, heeft vooral te maken met de hoge bedrijfsvoorheffing die wordt afgehouden van ons brutoloon. De administratie werkt immers nog altijd met belastingschalen die niet zijn aangepast na de laatste fiscale hervorming. Ook de vele fiscale aftrekken zorgen ervoor dat veel Belgen te veel betalen.

In totaal moet de staat voor het voorbije jaar een kleine 5,3 miljard terugbetalen, goed voor 1.445 euro per aangifte. Anderzijds zijn er ook 1,7 miljoen Belgen die nog extra belastingen moeten betalen. Daar gaat het in totaal om 3,1 miljard euro, of gemiddeld 1.819 euro per aangifte.