Offerblokdief gevat in Ninove

De politie heeft gisteren aan de Sint-Amanduskerk in Outer (Ninove) een offerblokdief kunnen klissen. De man kwam omstreeks 14.30 uur naar buiten gekleed in een dikke jas, wat vreemd is met het warme weer. De politiepatrouille die in de buurt was vond dan ook dat de man zich verdacht gedroeg en hield hem even in de gaten. Toen de verdachte in een geparkeerde wagen stapte en met volle vaart vertrok, werd de achtervolging ingezet.

De wagen werd even verderop gestopt en er bleken drie personen in te zitten. De verdachte, een 50-jarige man afkomstig uit Frankrijk, was goed uitgerust met speciaal gemaakte grijptangen, plattegronden en een adressenlijst van diverse kerken. Bovendien was hij ook in het bezit van een polshorloge en gsm die op 29 maart werden gestolen in een bejaardentehuis in Ronse.

Eerdere diefstallen

De man is bij het gerecht gekend voor het plegen van diefstallen. Zo heeft hij in 2004 een diefstal gepleegd in een kerk in Merelbeke en enkele dagen geleden sloeg hij ook toe in de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk in Ninove. Ook in zijn thuisland werd hij al veroordeeld voor diefstal.

De man wordt vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. Het parket vraagt zijn aanhouding. De twee andere personen zouden niets met de feiten te maken hebben en mochten beschikken.