Stempelen beter dan werken voor 54.000 Belgen

54.000 deeltijdse werkende Belgen zouden meer verdienen als ze niet langer werken, maar wel een werkloosheidsuitkering krijgen. Dat komt door de nieuwe berekening van de inkomensgarantie-uitkering die de federale regering sinds 1 januari van dit jaar toepast. Daardoor zien heel wat deeltijds werkenden hun bijkomende uitkering verminderen of zelfs helemaal wegvallen, waardoor stempelen hen meer zou opleveren dan werken. Dat meldt Gazet van Antwerpen.

De inkomensgarantie-uitkering zorgt er voor dat deeltijds werkenden een extra financiële bijdrage krijgen zodat werken hen ook effectief meer oplevert dan wanneer ze zouden stempelen. Sinds 1 januari van dit jaar wordt de inkomensgarantie-uitkering echter op een andere manier berekend, waardoor een groot deel van de deeltijds werkenden hun bijdrage zien verminderen of zelfs verdwijnen.

"Sinds de invoer van de nieuwe regeling speelden al honderden deeltijds werkenden hun IGU kwijt”, zegt Roland Valkeneers van het ACV aan Gazet van Antwerpen.” “Wie ze kan behouden, levert tot 200 euro per maand in.”

In de toekomst zou de regering ook de inkomensgarantie-uitkering na twee jaar deeltijds werken aanpassen. Waardoor in totaal 54.000 deeltijds werkende Belgen op termijn minder zouden verdienen wanneer ze werken, dan wanneer ze zouden stempelen.