Twee slechtvalkjes geboren in Brussel

In de toren van de Brusselse Sint-Michiels- en Sint-Goedelkathedraal is vanmiddag het eerste van vier eieren uitgekomen in het nest van de slechtvalken. Dat meldt ornitholoog Walter Roggeman en is te zien op de webcam van de website www.slechtvalken.be. Een paar uur later werd ook een tweede jong geboren. Binnen enkele uren zullen normaalgezien de andere twee eieren ook uitkomen.

Het was even wachten op de geboorte, die oorspronkelijk voorzien was voor zaterdag 4 april. Het wijfje, dat in 2002 in Duitsland geboren werd, nestelde zich in 2006 in de kathedraal en legt elk voorjaar enkele eieren. In 2012 koos ze één van haar jongen (van het jaar 2009) tot partner en die is nu de vader van het nieuwe nest.

Het geslacht van het jong zal pas binnen twee tot drie weken duidelijk worden. Mannetjes zijn beduidend kleiner dan wijfjes. Rond die tijd zullen de vogels ook geringd worden. Binnen zes weken zullen ze voor het eerst uitvliegen en dan blijven ze nog een tijdje in de buurt van het nest.

Tweede jong

Omstreeks 14.40 uur, ongeveer twee uur na de geboorte van het eerste valkenjong, is in het nest op de toren van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal een tweede jong geboren. Ondertussen heeft de moeder het eerste jong al voor het eerst gevoederd.

Webcam

De website www.slechtvalken.be, met een webcam in het nest, krijgt ondertussen veel bezoekers. "Gisteren haalde de site een recordaantal van 50.000 kliks, vorig jaar was het record nog 30.000", geeft Roggeman nog mee.