"Luchtverkeersleiding gijzelt luchtvaart"

De Europese luchtvaartmaatschappijen zijn de stakingen van de Franse luchtvaartmaatschappijen grondig beu. Dat zegt Geert Sciot van de Vereniging van Europese Luchtvaartmaatschappijen aan VTM NIEUWS. De staking van de Franse luchtverkeersleiders zorgen vandaag, net als gisteren, voor heel wat hinder. “De luchtvaartmaatschappijen verwachten vertragingen tot vier uur”, zegt VTM NIEUWS-journaliste Valerie Reynaerts op Zaventem.

“Vooral de vluchten naar Spanje en Portugal zullen grote hinder ondervinden. Dat komt doordat die vluchten vanochtend enorme omwegen hebben moeten maken om het Franse luchtruim te ontwijken. Zo moest een vlucht naar Zuid-Spanje zelfs uitwijken naar het luchtruim van Groot-Brittannië.”

"Luchtverkeersleiders hebben monopolie"

De Europese luchtvaartmaatschappijen zijn niet tevreden met de staking van de Franse luchtverkeersleiders. Het is volgens hen al de 39e stakingsdag van de Franse luchtverkeersleiding. “Luchtverkeersleiders hebben eigenlijk een monopolie”, zegt Geert Sciot van de Vereniging van Europese Luchtvaartmaatschappijen.

“De stakingen kosten de luchtvaartmaatschappijen heel veel geld. Dat komt doordat passagiers die hun vlucht geannuleerd zien, hun geld terug moeten krijgen. En doordat de vluchten die wel vliegen, een grote omweg moeten maken, waardoor er meer brandstof wordt verbruikt.”

Passagiers die geen vergoeding krijgen van hun luchtvaartmaatschappij wanneer hun vlucht geannuleerd is, kunnen best een klacht indienen bij de federale overheidsdienst mobiliteit, bij de cel luchtvaart, op het nummer 02/277 44 00.