"Voyeurisme niet strafbaar"

Een ex-basketbalcoach die twee jaar lang minderjarige meisjes onder de douche filmde, gaat wellicht vrijuit. Dergelijk heimelijk filmen is namelijk geen aanranding van de eerbaarheid, volgens een opvallend arrest van het Hof van Cassatie waarover de kranten van Het Mediahuis vandaag berichten.

Bij een huiszoeking begin 2011 vonden rechercheurs op twee computers van de trainer van de basketbalclub Gems Diepenbeek 23 mappen vol foto's en video's van jonge meisjes van wie hij coach was. Hij bleek ze stiekem gefilmd te hebben door een sleutelgat. Er zaten naaktbeelden bij, gemaakt terwijl de meisjes nietsvermoedend stonden te douchen.

De Hasseltse correctionele rechtbank veroordeelde hem tot 18 maanden cel met uitstel. Maar de man ging niet akkoord met die straf en lijkt gelijk te zullen krijgen voor het Antwerpse hof van beroep.

Op de zitting werd gezwaaid met een recent arrest van het Hof van Cassatie. Het heimelijk filmen van een naakte persoon, zonder diens toestemming en medeweten en zonder fysieke of morele dwang, kan volgens dat arrest niet leiden tot het misdrijf aanranding van de eerbaarheid met geweld of bedreiging.