30-plussers minder succes bij rijexamen

Mensen die pas na hun 30ste hun praktisch rijexamen afleggen, hebben een veel kleinere kans om te slagen dan jongeren van 18 of 19. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) gaf aan parlementslid Lorin Parys (N-VA).

In 2014 legden bijna 240.000 kandidaten hun praktisch rijexamen af. Van iets meer dan de helft, 53,4 procent om precies te zijn, was dat met succes. Dat slaagpercentage is bijna identiek aan dat van 2013, toen het 53,9 procent bedroeg.

Maar de slaagpercentages verschillen wel sterk als men kijkt naar de leeftijd van de kandidaten. Jongeren onder de twintig jaar hebben een slaagpercentage van bijna 58 procent. Bij de kandidaten die ouder zijn dan 30 jaar daalt dat percentage naar 40 procent. Het aantal kandidaten boven de 30 jaar is wel kleiner dan 13.000.

Het algemene slaagpercentage van 53,4 procent zorgt ervoor dat België middelmatig scoort op Europees niveau. In Noorwegen en Duitsland liggen de slaagcijfers veel hoger. Maar volgens Weyts kan dat verschillende oorzaken hebben, “zoals bijvoorbeeld een gemakkelijk examen of goed voorbereide kandidaten.”