Farid 'Le Fou' eind deze week weer vrij?

Mogelijk is Farid Bamouhammad, bijgenaamd Farid ‘Le Fou’, eind deze week weer op vrije voeten. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Drie van de vier adviezen over zijn vrijlating zijn positief. Alleen het parket van Brussel blijft sceptisch.

Vorige week meldde Farid Bamouhammad zich vrijwillig aan bij de gevangenis van Sint-Gillis, maar nu blijkt dat hij daar misschien niet zo lang meer moet blijven. Zijn advocaten, Marc Nève en Thierry Moreau dienden onmiddellijk een aanvraag tot vrijlating om medische redenen in. Bamouhammad zou onder andere lijden aan het syndroom van Ganser, een psychische aandoening te wijten aan stress, als gevolg van het jarenlange isolement in de gevangenis. De Franstalige strafuitvoeringsrechtbank in Brussel moet binnen de zeven werkdagen hierover een uitspraak doen en dat gebeurt wellicht nog eind deze week.

Medische redenen

De kans dat Bamouhammad effectief vrij komt is relatief groot, aangezien drie van de vier opgevraagde adviezen positief zijn. Bamouhammad verblijft al een week in de ziekenboeg van de gevangenis en werkt daar, zeggen de vakbonden. Twee extra cipiers controleren hem, maar hij houdt zich rustig. De dokter van de ziekenboeg schrijft dat hij beter niet in de gevangenis zou zitten, om zo correct behandeld te kunnen worden. De overkoepelend arts sluit zich daar bij aan. En ook de gevangenisdirecteur van Sint-Gillis is niet tegen een voorlopige vrijlating om medische redenen.  Hij meent dat Bamouhammad zijn bijnaam ‘Le Fou’ niet langer klopt en dat hij zich gedraagt.

Brussels parket

Alleen het Brusselse parket kan nog dwars liggen. Het parket is van oordeel dat Bamouhammad wel een gevaar is voor de maatschappij en dat zijn plaats wel in de gevangenis is.