Zitpenningen leveren Verhofstadt (nog) meer op

Ex-premier Guy Verhofstadt (Open Vld) kreeg in 2014 een vergoeding van 138.277,64 euro voor vier vergaderingen als bestuurder van holding Sofina. Verhofstadt lag vorig jaar nog onder vuur vanwege de grote vergoedingen waarmee hij zijn loon als Europarlementariër aanvult. Maar in 2014 verdiende hij nog meer dan het jaar voordien. Dat schrijft De Tijd.

Vorig jaar kwam Verhofstadt als kandidaat-voorzitter voor de Europese Commissie nog onder vuur te liggen voor de zitpenningen die hij als bestuurder bij verschillende bedrijven ontving. Maar nu, een jaar later, blijkt dat hij in 2014 nog meer bijverdiende dan het jaar voordien.

Zo ontving Verhofstadt in 2014 als bestuurder van Sofina 138.277,64 euro aan vergoedingen en zitpenningen voor vier vergaderingen waarbij de raad van bestuur bij elkaar kwam. Dat komt neer op een brutovergoeding van 34.556,91 euro per vergadering.

Vorig jaar bleek ook al dat Verhofstadt, die in het Europees parlement zetelt en daar fractieleider is van de Europese liberalen, één van de Europarlementsleden is die het meest bijverdient door extra mandaten. In oktober vorig jaar stond was hij van alle 751 Europarlementsleden de vierde grootste “bijverdiener”.

Eén van die mandaten is dus zijn functie als bestuurder bij Sofina. Daarneest is hij ook nog bestuurder bij Exmar België en EIPA. Bij Sofina is Verhofstadt sinds 2012 bestuurder en dat lijkt hij ook te gaan blijven. Zijn mandaat loopt dit jaar af, maar de holding zelf heeft al voorgesteld om het mandaat van Verhofstadt met vier jaar te verlengen.