"Procedure werkt laksheid in de hand"

De lokale politie in ons land hanteert geen eenduidige procedure wanneer ze verloren voorwerpen ontvangen van burgers. Daardoor gaan spullen die in een politiekantoor worden binnengebracht regelmatig verloren. Telefacts deed de test en bracht in 15 politiekantoren een portefeuille met daarin 100 euro binnen. In een kwart van de gevallen was de portefeuille verdwenen toen de eigenaar hem wou komen ophalen.

“Het feit dat de verschillende korpsen volgens verschillende procedures werken bij verloren voorwerpen, werkt laksheid en slordigheid in de hand”, legt Catherine Moerkerke van Telefacts uit. “Jean-Marie Brabant, voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie, zegt wel meer controles te willen doen, maar dat niet te kunnen, net omdat de verantwoordelijkheid bij de lokale politie ligt.”

En dat bevestigt ook Minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon. “Ik ben er vooral voorstander van dat die controles gebeuren door de lokale polities zelf. We hebben juist voor een model van samenwerking tussen de twee niveaus gekozen. Als het nu om dingen zou gaan waar het lokale niveau het belang niet van inziet, dan zouden we inderdaad moeten optreden. Maar iedereen ziet zeker het belang in van een klantvriendelijke politie.”