VUB berispt decaan Willem Elias

De Vrije Universiteit Brussel tikt professor Willem Elias op de vingers, na zijn uitlatingen op Facebook over de verkrachtingszaak rond Steve Stevaert. Elias biedt nu ook zijn verontschuldigingen aan. De VUB heeft een persbericht uitgestuurd waarin het duidelijk maakt de uitspraken van Elias af te keuren.

"Afgelopen weekend had rector Paul De Knop al een serieus gesprek met professor Willem Elias. De rector heeft hem daarin overduidelijk zijn afkeuring laten horen over zijn uitlatingen op Facebook en hem er op gewezen dat deze erg kwetsend zijn."

"Onmiddellijk naar de politie"

Elias had kwaad bloed gezet met een Facebookpost over de verkrachtingszaak rond Steve Stevaert. Vooral zijn uitspraak over het vermoedelijke slachtoffer deed stof opwaaien: “Voor een verkrachting ga je onmiddellijk bij de politie of desnoods de dag nadien. Niet drie jaar later”, luidde het op zijn Facebook.

Het leverde meteen een storm aan reacties op. De rector van de VUB, Paul Knop, distantieerde zich van de uitspraak, Elias zelf kwam niet terug op zijn woorden. Dat beroerde de gemoederen nog meer. Een video van een Vlaamse vrouw die verkrachtingsslachtoffer is en om het ontslag van de decaan vroeg, ging viraal. En vandaag duiken nog meer vrouwonvriendelijke uitspraken van de man op. De VUB grijpt nu zelf in door hem te berispen.

“Een dergelijk bericht is een universiteitsprofessor en bij uitbreiding een medewerker van de VUB onwaardig. De rector heeft dit ook duidelijk gemaakt aan professor Elias. Paul De Knop is wel van oordeel dat deze fout niet opzettelijk is gemaakt en dat het nooit zijn bedoeling was om iemand te beschuldigen of te beledigen. Als universiteit bieden we dan ook de jonge vrouw en alle andere slachtoffers onze diepste excuses aan.”

Excuses

In het persbericht biedt Elias nu toch zijn excuses aan: “Het laatste wat ik wil doen is verkrachting banaliseren. Ik verontschuldig me tegenover iedereen die ik gekwetst heb met mijn woorden. Ik begrijp en respecteer die emoties. Ik vind geweldpleging de grootste misdaad, zelfs de kleinste vorm ervan. Wanneer dat tegenover vrouwen gebeurt en er ook machtsmisbruik bij komt kijken, is dit nog vele malen erger. Dus nogmaals mijn excuses.”

De VUB voegt er nog aan toe dat het de excuses van Elias aanvaardt, maar ook dat het de zaak verder zal onderzoeken.

Afbeelding: Facebook Willem Elias