7 miljoen euro extra voor Theo Francken

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft een kleine 7 miljoen euro extra om zijn voornemens waar te maken. Dat geld komt van de befaamde vreemdelingentaks. Die moeten nieuwkomers betalen voor de afhandeling van hun verblijfsaanvraag. Dat meldt De Morgen.

Voor nieuwkomers die hier komen studeren of worden herenigd met hun gezin, bestaat er sinds maart een 'vreemdelingentaks' van 160 euro. Voor arbeidskaarten en regularisaties gaat het om 215 euro. Per jaar moet die retributie 9,3 miljoen euro opbrengen. Dit jaar rekent Francken op de inkomsten vanaf maart, wat zou neerkomen op 6,9 miljoen euro. Normaal gezien gaat het geld van elke nieuwe taks naar de schatkist en heeft het betrokken departement er dus geen rechtstreeks voordeel van. Bij deze vreemdelingentaks is dat niet het geval. Francken mag, als gevolg van de begrotingscontrole, de opbrengst van dit jaar houden.

Met het geld kan Francken honderd extra plaatsen voorzien in de gesloten centra en probeert hij dit jaar duizend extra repatriëringen uit te voeren.