Fiscus screent immo-sites in fraudejacht

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) gaat populaire websites waarop vastgoed wordt aangeboden screenen om ontduiking van registratierechten en niet-aangegeven makelaarslonen aan te pakken. Dat melden L'Echo en De Tijd dinsdag.

De bedoeling is dat het Belgian Internet Service Center (BISC), dat binnen de BBI focust op internetfraude, de voornaamste sites met vastgoed screent om ontduiking van registratierechten, inkomstenbelasting en btw op te sporen. "De praktijken van vastgoedkantoren en makelaars zullen worden gecontroleerd", is te horen op het kabinet van Elke Sleurs (N-VA), de staatssecretaris voor de Bestrijding van de Fiscale Fraude. "Want in de praktijk worden vaak bewust sporen gewist van hun tussenkomst bij de verkoop van een onroerend goed."

Maar niet alleen immosites, ook populaire verkoopsites zoals eBay komen in het vizier. "Zo zal worden nagegaan of iemand als 'veelplaatser' regelmatig wagens verkoopt of regelmatig andere gebruiksnamen hanteert. Zo iemand moet zich als professionele verkoper laten registreren en aan zijn fiscale verplichtingen voldoen." Daarnaast wil Sleurs het BISC inschakelen voor de opsporing van namaakgeneesmiddelen op het internet.