"Ook ik gaf pas na 3 jaar verkrachting aan"

De Facebookpost van professor Willem Elias over het vermeende verkrachtingsslachtoffer van Steve Stevaert, doet nog steeds stof opwaaien. Een Vlaamse die verkracht werd door haar vriendje, reageert via een videoblog op DeWereldMorgen: “Ik reageer vooral om u terecht te wijzen. Ik heb ook drie jaar gewacht.”

“Voor een verkrachting ga je onmiddellijk bij de politie of desnoods de dag nadien. Niet drie jaar later." Het waren die woorden waarmee Elias zich de woede op de hals haalde van heel wat mensen. Onder andere van de Vlaamse die nu uithaalt: “Ik moet mijn woede inhouden. U bent de decaan van de Psychologie.”

“Ik ben zelf slachtoffer van verkrachting. Ook ik heb pas drie jaar later aangifte gedaan en dat terwijl ik mezelf beschouwde als een sterke vrouw.” Daarna vertelt ze in detail waarom ze drie jaar gewacht heeft. “Ten eerste, ik ben verkracht door mijn vriendje. Eerst dacht ik dat het mijn eigen schuld was. De eerste vriend aan wie ik het zei kon het niet geloven. Dat doet pijn.”

“Ik heb dan nog maanden gewacht om het tegen vrienden te zeggen. Ik schaamde me. En ik dacht: ‘Misschien was het mijn fout. Gaf ik hem wel genoeg seks?’ Maar dat was zijn fout, want hij flirtte met andere meisjes. Ik had geen vertrouwen meer.”

“Het feit dat ik zolang wachtte was omdat niemand zei: ‘je gaat nu naar de politie.’ Ik had het gevoel dat ik niet echt geloofd werd. Door mijn eigen vrienden. Wat moet de politie dan niet denken? De drempel is te hoog. Gaan ze mij wel geloven?”

De vrouw haalt ook de zaak rond Stevaert aan, al laat ze in het midden of er een verkrachting geweest is. “Maar als je kijkt hoe er gereageerd wordt op zijn dood, hoe hij als een idool wordt afgeschilderd… Daders van verkrachting worden te goed behandeld. De gevangenisstraffen stellen niets voor.”

Ze sluit af met een oproep naar andere verkrachtingsslachtoffers: “Ik wil dat iedere vrouw aangifte doet. Op haar eigen tempo. Zodat de statistieken erover juist zijn.”