Levensgevaarlijke drug in omloop

Het Belgisch Early Warning System voor Drugs (BEWSD) waarschuwt voor een poeder dat de stof "ocfentanyl" bevat en erg gevaarlijk is voor de gezondheid. "Gebruikers lopen een ernstig risico op een overdosis, met een duidelijk verhoogde kans op overlijden", zo meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) zondag.

Ocfentanyl is een afgeleide van fentanyl, een zware pijnstiller die bij chirurgische ingrepen en bij terminale kankerpatiënten wordt gebruikt. De stof behoort tot de klasse van de "opioïden", waartoe ook heroïne behoort. "Het belangrijkste gevaar van ocfentanyl is dat de stof honderden keren sterker is dan heroïne. Daardoor lopen gebruikers een ernstig risico op een overdosis", aldus het WIV.

In het buitenland leidden fentanyl en derivaten zoals ocfentanyl in het verleden al tot verschillende overlijdens. Vaak gaf het opduiken van een lot van een dergelijk product daarbij aanleiding tot verschillende sterfgevallen. In België is al één overlijden door ocfentanyl gemeld. De spoeddiensten, toxicologische laboratoria, politie en preventiewerkers werden door het BEWSD geïnformeerd en zijn waakzaam. 

De aankoop en consumptie van illegale drugs is strikt verboden in België. "Gebruikers, ook zij die ervaring hebben, moeten uiterst voorzichtig zijn want de stof kan dodelijk zijn", klinkt het bij het WIV. "Als ze toch wensen te gebruiken, wordt aangeraden te beginnen met een lage dosis. Ook is het verstandig dat er iemand aanwezig is die niet gebruikt en die snel de hulpdiensten kan verwittigen in geval van problemen."