Léonard haalt hard uit naar abortuswet

Aartsbisschop André Léonard heeft in zijn paashomilie zwaar uitgehaald naar de abortuswet, die dit jaar 25 jaar bestaat. “Abortus is een drama. Het is moeilijk het aantal kinderen te schatten dat sinds 1990 in België is geaborteerd: in elk geval meer dan 300.000”, zo zei hij. “Het gaat uiteraard altijd om slachtoffers die zich niet eens konden verdedigen." 

Léonard prees wel koning Boudewijn, die anderhalve dag aftrad omdat hij uit gewetensproblemen de wet niet wou ondertekenen. “Gelukkig is het ook de verjaardag van de profetische daad van koning Boudewijn, die de Belgen en de hele wereld voor altijd zal herinneren aan de ernst van abortus”, zo klonk het in de paashomilie.

Volgens Léonard is het wel niet de bedoeling om als christen vrouwen te veroordelen die abortus meemaken. “We willen alleen maar bevestigen dat wij tegelijkertijd het kostbare leven van het ongeboren kind én de waardigheid van iedere vrouw met een warm hart willen verdedigen, en dat we de organisaties steunen die vrouwen helpen om hun kind te houden, ook in heel moeilijke situaties.”

Voorts verwees Léonard in zijn homilie nog naar de moeilijke situatie waarin christenen in het Midden-Oosten leven. “Zij worden vreselijk vervolgd en gemarteld wegend hun geloof in Christus.” Hij beseft dat christenen daar hun geloof vaak in het geheim moeten beleven. “Op deze paasdag, wanneer wij elkaar de vrede wensen, willen we onze kring voor hen openen. We bidden dat de Verrezen Heer hen opnieuw met een boodschap van verzoening en vrede tegemoet mag treden”, zei hij.