"Leer peuters op tijd kauwen en slikken"

Ouders van peuters moeten opletten dat ze hun kinderen op tijd leren kauwen en slikken door hen voldoende vast voedsel en niet uitsluitend smoothies en gepureerd voedsel aan te bieden. Anders kan dat op latere leeftijd voor problemen zorgen. Die waarschuwing komt van Indra Lens, logopediste in het UZ Gasthuisberg in Leuven.

“Uit angst dat hun peuter zal stikken, kunnen ouders vaker geneigd zijn om smoothies of gepureerde voeding aan te bieden aan hun kinderen”, zegt Lens in Het Nieuwsblad. “Maar het is belangrijk dat ze op tijd overschakelen op een boterham of een zacht stukje fruit of groente. Als dat niet gebeurt zullen psychologen, logopedisten en diëtisten in de toekomst vaker te maken krijgen met een scheefgegroeide situatie bij kinderen.”

Vroeger beschikten ouders niet over gepureerd voedsel voor kinderen. “Vijftig jaar geleden had niemand een superblender om smoothies te maken. Maar tegenwoordig krijgen de kinderen voedsel met een veel fijnere structuur, waardoor ze niet voldoende leren kauwen en slikken.”

Ouders mogen geen schrik hebben om hun kinderen te leren kauwen en slikken, zegt Lens. “Het is een leerproces, waar kokhalzen en braken soms bij hoort. Dat vergeten ouders wel eens.”