Nieuwe arrestaties in zaak diamantroof

In het onderzoek naar de diamantroof op de luchthaven Brussels Airport van 18 februari 2013, hebben de speurders van de federale gerechtelijke politie van Asse donderdag twee personen opgepakt. Dat meldt het parket Halle-Vilvoorde. Het gaat om een 40-jarige Marokkaanse man en een 35-jarige Belgische vrouw.

De man is onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor de overval zelf, de vrouw is in verdenking gesteld voor heling en vrijgelaten onder voorwaarden. De arrestaties komen er in de nasleep van de huiszoekingen die op 16 maart plaatsvonden. De overval op Brussels Airport vond op 18 februari plaats en werd gepleegd door minstens acht gewapende en gemaskerde mannen. Die drongen het luchthaventerrein binnen en reden tot aan een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss, waar een waardetransport van Brink's stond.

De overvallers haalden 121 colli's met voornamelijk diamanten ter waarde van 37 miljoen euro uit het vliegtuig en gingen er vervolgens vandoor. Het onderzoek door het Brusselse gerecht, met hulp van Franse, Luxemburgse, Zwitserse en Marokkaanse collega's, leidde op 7 mei 2013 tot de aanhouding van Fransman Marc Bertoldi in het Franse Metz. Een dag later werden in België zeven verdachten aangehouden. Bertoldi werd op 4 juli 2013 aan België uitgeleverd en bekende dat hij de buit van de overval had helpen verkopen, maar het Brusselse gerecht verdenkt hem er ook van te hebben deelgenomen aan de overval zelf.

Begin juli 2013 werd nog een negende man aangehouden die zou hebben deelgenomen aan de overval. Begin oktober 2013 kliste het gerecht een man uit Vilvoorde bij wie de overvallers voor en na de roof de nacht zouden hebben doorgebracht en die hun wagens zou verborgen hebben. Eind december 2013 vloog nog een elfde verdachte achter de tralies omdat ook hij een van de uitvoerders van de overval zou zijn. Ten slotte werd in mei 2014 in Marokko nog een verdachte van de diamantroof opgepakt. Sindsdien waren zowat alle verdachten door de raadkamer of kamer van inbeschuldigingstelling vrijgelaten onder voorwaarden en was het stil geworden rond het onderzoek.