Heisa op social media na dood Stevaert

Op Twitter en Facebook is heel wat heisa ontstaan rond de dood van minister van Staat Steve Stevaert. Zowel Stevaert als de vrouw die klacht indiende wegens verkrachting krijgen het zwaar te verduren. Onder meer een afgevaardigd bestuurder van AD Delhaize en een professor van de VUB mengden zich in de discussie. 

Meteen na het nieuws over de mogelijke verkrachtingszaak kwamen aangebrande reacties op de sociale media. Toen gisterenmiddag bleek dat Stevaert spoorloos was en er een grote zoekactie plaatsvond in het Albertkanaal, lieten heel wat mensen zich te hard leiden door hun emoties op de sociaalnetwerksites.

"Al de rooi in't kanaal' 

Onder meer Philippe Geerts, afgevaardigd bestuurder van AD Delhaize Kortenberg, stuurde gisteren een tweet naar aanleiding van de verdwijning. "Van mij mogen al de rooi in't kanaal springen". Geerts kreeg bakken kritiek over zich en verwijderde al snel de tweet. Delhaize distantieerde zich meteen van het bericht.

 

Vandaag bood Geerts zijn excuses aan voor zijn ongepaste tweet. "Ik wens mij oprecht te excuseren voor het twitterbericht dat gisteren door mij werd verspreid over de dramatische gebeurtenissen. Ik besef ten volle dat dit zeer ongepast en onaanvaardbaar is. Het spreekt voor zich dat ik mijn uitspraken volledig terugtrek", aldus Geerts. "Ten slotte bied ik mijn excuses ook aan aan iedereen die gekwetst werd door mijn actie."

Op Twitter zijn er nog heel wat politiek getinte reacties, vooral van sp.a-tegenstanders.  Sommige commentaren zijn erg gemeen en respectloos tegenover Steve Stevaert en zijn familie. De meeste tweets zijn intussen wel weer van het internet gehaald.

"Ga meteen naar politie"

Ook de vrouw die klacht indiende tegen Stevaert wegens verkrachting krijgt het hard te verduren op de sociale media. Willem Elias, professor aan de VUB, plaatste een opmerkelijke Facebookpost. Daarin haalde hij hard uit naar het mogelijke slachtoffer.

"Voor de vrouw die Stevaert aanklaagde wegens verkrachting heeft een goede raad. Voor een verkrachting ga je onmiddellijk bij de politie of desnoods de dag nadien. Niet drie jaar later. En slachtoffers die met de chauffeur afgezet worden zijn ook zeldzaam." 

 

Ook de professor kreeg door zijn reactie de wind van voren. De VUB voelde zich dan ook genoodzaakt te reageren. "Wat een VUB-prof zegt, is zijn mening en omvat geen officieel VUB-standpunt. En dat hoeft ook niet", klinkt het bij de Brusselse Universiteit.

 

Kwetsende reacties

Goedele Liekens, een goede vriendin van Steve Stevaert, verklaarde in het VTM NIEUWS dat ze gekwetst is dat er zoveel negatieve reacties geplaatst worden op sociale media. “Nadat ik het nieuws van zijn overlijden vernomen had, was ik erg van streek. Het doet me dan ook pijn dat er zoveel negatieve reacties op sociale media komen.”

Volgens Liekens moet er meer nagedacht worden over wat we juist de wereld in sturen. “Er werden erg gemene opmerkingen gemaakt.”