Stiptheidsactie op luchthaven Zaventem

De luchtvaartpolitie voert vrijdag acties op de luchthaven van Zaventem. Dat werd vernomen bij de vakbonden. Volgens Brussels Airport is de hinder voor de passagiers beperkt, maar de luchthaven raadt de reizigers wel aan goed op tijd naar de luchthaven te komen.

Het gaat om een spontane actie van verschillende vakbonden. Er vinden stiptheidsacties plaats en enkele mensen staken, wat wat hinder kan veroorzaken", zegt Vincent Houssin van VSOA. "Dit toont aan dat het personeel het beu is. Er is al jaren een personeelstekort en er worden beloftes gedaan, maar die worden niet nageleefd. Er is momenteel zelfs nog minder personeel dan vroeger."

Eric Picqueur van ACOD Politie bevestigt: "Het ongenoegen in Zaventem is groot. Het personeel vraagt al jaren betere werkomstandigheden, een betere uurregeling en meer personeel, maar ze worden eigenlijk al heel lang aan het lijntje gehouden."

De hinder voor de passagiers is beperkt, aldus woordvoerster van Brussels Airport Anke Fransen. De acties vinden plaats bij de grenscontroles en hebben dus enkel een impact op de intercontinentale vluchten. Omdat de paasvakantie vrijdagavond begint en het dus een drukke periode is op de luchthaven, vraagt Brussels Airport de passagiers wel om ruim op tijd naar de luchthaven te komen.

De vakbonden konden vrijdagochtend niet melden hoe lang de acties zullen duren. De kans is echter groot dat ze heel de dag aanhouden, aldus Houssin.