Onderzoek naar verhoging bierprijzen

De Belgische Mededingingsautoriteit heeft een informeel onderzoek geopend naar de recente prijsverhogingen bij de bierbrouwers AB InBev en Alken-Maes. Dat meldt De Tijd vandaag. Dat beide bedrijven op hetzelfde moment een prijsverhoging aankondigden, heeft de concurrentiewaakhond wantrouwig gemaakt.

Begin dit jaar kondigden AB InBev en Alken-Maes beide aan dat ze in februari hun prijzen voor de horecaklanten zouden optrekken. Bij AB InBev ging het om gemiddeld vier euro per vat, bij Alken-Maes was de precieze verhoging nog niet duidelijk. Die prijsverhoging was volgens de bedrijven noodzakelijk om te kunnen blijven investeren in brouwerijen en producten.

Het feit dat zowel de timing als de motivatie van de prijsverhoging zo synchroon verliep, heeft de Belgische Mededingingsautoriteit wantrouwig gemaakt. Auditeur-generaal Véronique Thirion bevestigt dat de concurrentiewaakhond de jongste prijsverhoging aan het bekijken is. Al benadrukt ze dat er nog geen sprake is van een officieel onderzoek. Het gaat eerder om een informeel onderzoek, waarbij aan de betrokken partijen informatie wordt gevraagd. De brouwers zelf ontkennen dat er sprake is van prijsafspraken.