3 op 4 alcoholtesters onbetrouwbaar

De overgrote meerderheid van de elektronische alcoholtesters zijn onnauwkeurig en onbetrouwbaar. Dat uit een test van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) . Consumenten gebruiken die toestellen om te controleren of ze de wettelijke alcohollimiet niet hebben overschreden voor ze achter het stuur kruipen. "Zich laten leiden door de resultaten van zo'n toestel is zonder meer gevaarlijk", besluit het BIVV. "Het is beter te 'bobben' wanneer men iets te vieren heeft. Dat is betrouwbaarder en goedkoper."

Uit een test op 24 toestellen besluit het BIVV dat maar weinig testers nauwkeurig en betrouwbaar zijn, ook de duurdere. "Sommigen blijken zelfs gevaarlijk omdat ze een veel lager alcoholgehalte aangeven dan de werkelijke waarde". Omwille van de betrouwbaarheid moeten de alcoholtesters elke zes maanden gekalibreerd worden door de fabrikant. Dat kost gemiddeld zo'n 50 euro.   

De door de organisatie geteste toestellen zijn niet de toestellen die de politie gebruikt. "De betrouwbaarheid daarvan staat niet ter discussie", meldt het BIVV. Ook de chemische alcoholtesters zijn niet onderzocht.

 In totaal werden 24 toestellen, met prijskaartjes van enkele euro's tot een paar honderden euro's, getest: 17 met een elektrochemische sensor en 7 met een halfgeleidersensor. Van elk type of merk werden drie toestellen getest, om eventuele afwijkingen onderling te onderzoeken. Alcoholtesters zijn vrij verkrijgbaar in de handel.