"Terugbetaling anticonceptie nodig"

Als anticonceptie faalt, dan is dat meestal omdat ze niet goed wordt gebruikt. "Daarom zouden het spiraal en het hormonaal implantaat terugbetaald moeten worden", zegt abortusarts Anne Verougstraete in De Standaard. Volgens haar zouden ongewenste zwangerschappen zo beter vermeden kunnen worden.

Verougstraete betreurt dat uitgerekend de voorbehoedsmiddelen die het meest betrouwbaar zijn, omdat een vrouw er niet elke dag aan hoeft te denken en ze dus niet kunnen vergeten, niet terugbetaald worden. Ze heeft het daarbij over het hormonenspiraal, dat ongeveer 150 euro kost, en het hormonaal implantaat, dat 146 euro kost.

Voor meisjes jonger die jonger zijn dan 21 jaar is het spiraaltje gratis, voor het implantaat betalen zij 36 euro. Enkele ziekenfondsen geven een tegemoetkoming voor wie ouder is dan 21 jaar. Maar de ziekteverzekering komt er niet in tussen en dat vindt Verougstraete jammer. “We weten dat een op de drie vrouwen meer dan één abortus laten uitvoeren. Zij zouden niet hoeven terug te komen als het spiraal en het implantaat terugbetaald werden aan iedereen."