Wie was Steve Stevaert?

Steve Stevaert, ooit omschreven als 'Steve Stunt' en zelfs 'god', is niet meer. Stevaert was de laatste jaren bekend als minister van Staat en ex-voorzitter van de sp.a en stond bekend als een goedlachse man met vernieuwende ideeën. In 2011 kwam Stevaert al eens in opspraak toen bleek dat hij gechanteerd werd door een callgirl. Wij maakten een overzicht van zijn carrière:

Cafébaas

Robert, ‘Steve’, Stevaert werd geboren op 12 april 1954 in Rijkhoven, Limburg. Hij volgde een opleiding aan de hotelschool en richtte in de jaren ’70 het succesvolle café ‘Roodhuis’ op in Hasselt. In de jaren die volgden, baatte hij nog een tiental andere winstgevende zaken uit. In 1982 besloot hij, als protegé van Willy Claes, zijn stappen te wagen in de politiek bij de toenmalige ‘PS’ in Hasselt. Drie jaar later werd hij provincieraadslid in Limburg.

Steve Stunt

In 1994 werd hij de eerste socialistische burgemeester in Hasselt, na 165 jaar katholiek bewind. Steve maakte zich als goedlachse burgemeester op de fiets populair bij de mensen van de stad. Met zijn vernieuwende ideeën zorgde hij voor een blijvende ommekeer in het stadsbestuur. Toen hij in 1997 het gratis openbaar vervoer invoerde, werd hij ook meteen nationaal bekend. Zijn bijnaam ‘Steve Stunt’ was geboren.

In 1998 maakte Stevaert de overstap naar de Vlaamse regering, waar hij ook weer furore maakte met verschillende ‘stuntbeslissingen'. Zo zette hij als minister van Mobiliteit zijn ‘gratisbeleid’ door en zorgde ervoor dat verkeersveiligheid vanaf dan een belangrijk punt op de regeringsagenda werd. Steve Stunt schafte ook het kijk-en luistergeld af.

'Teletubbies'

De populariteit van Stevaert ging gestaag de hoogte in. Samen met Johan Vande Lanotte, Frank Vandenbroucke en Patrick Janssens vormde hij in 2000 de zogenaamde ‘Teletubbies’, de vier invloedrijkste figuren uit de partij. Toen voorzitter Patrick Janssens in 2003 besloot zich kandidaat te stellen als burgemeester van Antwerpen, was het pad vrij om zelf aanvoerder van de sp.a te worden. Dat jaar was het absolute hoogtepunt van zijn roem. 'Steve Stunt' behaalde een monsterscore van 600.000 voorkeursstemmen en zorgde ervoor dat de sp.a met 24 procent bijna de grootste partij van het land werd. 'Steve is God', titelde een krant toen. Die populariteit bleef echter niet duren en een jaar later behaalde de sp.a al heel wat minder stemmen.

'Gezellig socialisme'

Stevaerts grote droom was om alle socialistische partijen te verenigen in één partij en deed daarvoor meerdere vergeefse toenaderingspogingen tot het toenmalige Agalev, nu Groen. Hij wilde een nieuw socialisme dat ‘groen, Vlaams en gezellig’ was. Een van zijn favoriete uitspraken was dan ook: “Het socialisme zal gezellig zijn, of het zal niet zijn”.

Stevaert werd in 2004 door de koning benoemd tot minister van Staat, een eretitel voor prominente politici.

Limburgs gouverneur

In 2005 keerde hij terug naar zijn thuisprovincie Limburg, waar hij gouverneur bleef tot 2009. Zijn vertrek uit de politieke top kwam onverwacht, zelf had hij het over gezondheidsproblemen. Andere bronnen zeggen dat zijn dalende populariteit waarschijnlijk aan de basis lag van zijn aftreden. Volgens VTM NIEUWS-journalist Jan De Meulemeester voelde hij goed aan dat de tijd van paars, en dus ook zijn moment, voorbij was. Sindsdien heeft de sp.a de helft van de kiezers verloren en is er de ene voorzitterswissel na de andere. Vanaf 2009 verdween Stevaert meer naar de achtergrond als bestuurder van meerdere energiebedrijven zoals Infrax en Elia en ook van verzekeringsbedrijf Ethias.

Beschuldigd van verkrachting

Vandaag werd bekend dat hij voor de strafrechtbank moest verschijnen. Stevaert zou in september 2010 een vrouw verkracht hebben na een opname van het VTM-programma 'Goedele Nu' waar ze allebei te gast waren. Stevaert ontkende de feiten eerst bij de politie, maar gaf later toe dat er wel seksueel contact was geweest met de vrouw, al was dat volgens hem met wederzijdse toestemming.

Vandaag liet de advocaat van Stevaert aan de media weten dat Stevaert niet op de hoogte was gebracht van het feit dat hij moest voorkomen, maar dat is volgens het parket zeer onwaarschijnlijk. Toen hij wat later niet kwam opdagen op de rechtbank, bleek al snel dat hij spoorloos verdwenen was. Nog later werden twee jassen en zijn fiets aangetroffen aan het Albertkanaal in Hasselt, na een massale zoekactie werd ook zijn lichaam gevonden. Stevaert had bij eerdere ondervragingen al gezegd aan de politie dat als het nieuws over de beschuldiging zou uitlekken, hij "zijn afscheidsbrief al op zak had". 

Eerder seksschandaal

Stevaert kwam al eerder in opspraak door zedenfeiten. In 2011 kwam aan het licht dat hij gechanteerd werd door een prostituee. Hij zou een affaire met haar gehad hebben. De vrouw zou ook een sekstape gemaakt hebben, waarmee zij hem zou afgeperst hebben. De politicus betaalde haar zeker 10.000 euro voordat hij er genoeg van kreeg en zelf naar de politie stapte. Uiteindelijk werd de sekstape nooit gevonden en de zaak geseponeerd.