Brusselse rechtbank trekt aan alarmbel

De Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel wordt naar eigen zeggen 'leeggezogen' door de Franstalige rechtbank in Brussel. De volledige Nederlandstalige rechtbank, zowel magistraten als ondersteunend personeel, trekt in De Tijd aan de alarmbel.

Vanaf woensdag moeten zeven griffiers en medewerkers van de Nederlandstalige rechtbank gaan werken voor de Franstalige rechtbank. Terwijl de Nederlandstalige rechtbank zelf kampt met een tekort aan griffiers, hekelt persrechter Anouk Devenyns. Toch moeten Nederlandstalige griffiers de gaten vullen bij de Franstalige rechtbank. Daardoor is de griffie van de Nederlandstalige rechtbank voortaan niet meer telefonisch bereikbaar in de namiddag. Ook zullen er niet meer, maar minder zittingen gehouden worden voor het parket Halle-Vilvoorde.

De communautaire rel is het gevolg van een beslissing van de eerste voorzitter van het Brusselse hof van beroep, die mogelijk nog meer soortgelijke overplaatsingen zal doen. Maar de Nederlandstalige rechtbank waarschuwt dat er zelfs geen wettelijke basis is voor deze maatregel.