Racismeklacht tegen Bart De Wever

Een Marokkaanse mensenrechtenorganisatie dient bij het Antwerpse parket en bij de Verenigde Naties klacht in tegen N-VA-voorzitter Bart De Wever wegens racisme. Dat schrijven De Morgen, De Standaard en Het Nieuwsblad. De Wever veroorzaakte heel wat ophef toen hij in een televisie-interview racisme opnieuw relatief noemde en enkele uitspraken deed over de Marokkaanse gemeenschap, en Berbers in het bijzonder, in Antwerpen.

Advocaat Abderrahim Lahlali wil door het Antwerpse parket laten onderzoeken of de uitlatingen van De Wever racistisch waren. Als er voldoende elementen voor een strafklacht zijn, dan volgt die automatisch. Daarvoor dient de parlementaire onschendbaarheid van de N-VA-voorzitter te worden opgeheven. Toch kan De Wever al in een eerste fase worden ondervraagd.

In een document van twintig pagina's dat Lahlali dinsdag indient bij het parket, houdt hij de uitspraken van Bart De Wever tegen het licht. Het initiatief komt van de Belgische afdeling van de Association Marocaine des Droits Humains (AMDH). De Marokkaanse mensenrechtenorganisatie heeft een kantoor in Brussel. De klacht wordt gesteund door twee andere organisaties en door zowat acht burgers.