Steeds langer in file in Antwerpen en Luik

In Antwerpen en Luik staan autobestuurders steeds langer in de file. De avondpiek is het drukste moment van de dag. Dat blijkt uit de jaarlijkse ‘Traffic Index’ van gps-fabrikant TomTom.

De ‘Traffic Index’ werd uitgebreid tot 218 steden in 36 landen. Voor België worden nog steeds Antwerpen, Brussel en Luik in rekening gebracht. De ‘Traffic Index’ meet reistijden op filevrije momenten en vergelijkt die met filemomenten. Het verschil is uitgedrukt in een percentage toegenomen reistijd. De gemiddelde file stijgt in Antwerpen tot 28% (tegenover 26% in 2013 en 23% in 2012). "Pendelaars met een woon-werkverkeer van een half uur, dienen daar per dag 21 minuten bij te tellen door files", zegt de fabrikant. Per jaar wordt zo 81 uur verspild door verkeersopstopping, de zwaarste avondpiek is op vrijdagavond. Een ritje van een half uur duurt er eerder vijftig minuten.

Luik

Ook in Luik worden de files steeds langer, tot 17% (16% in 2013 en 14% in 2012). Per half uur pendeltijd komt daar gemiddeld vijftien minuten bij, wat een jaarlijks verlies van 59 uur oplevert. De zwaarste avondpiek in Luik is op dinsdagavond met 44%, dertig minuten pendelen kost er 45 minuten.

Brussel

In Brussel is de gemiddelde file toegenomen tot 33% (34 % in 2013 en 32% in 2012). Brussel strandt op de 32ste plaats wereldwijd en sluit in Europa de top tien af. "Rekening houdend met een ritje woon-werkverkeer in Brussel van gemiddeld dertig minuten, dien je per dag gemiddeld 25 minuten extra te rekenen door zowel ochtend- als avondfiles", klinkt het. Op jaarbasis dikt dat verlies aan tot 94 uur. De drukste avondspits ligt op vrijdagavond met 82%, een gemiddelde reistijd van 30 minuten loopt dan op tot 55 minuten.

Wereld

Wereldwijd zijn de ergste verkeersopstoppingen te beleven in Istanboel, gevolgd door Moskou en Sint-Petersburg.