Dossier Vakbondsacties

Paar duizend betogers in Brussel

Het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft vandaag een paar duizend man op de been gebracht voor een betoging door de Brusselse straten. Volgens de Brusselse politie gaat het om 3.500 betogers. Met de betoging willen de drie vakbonden protesteren tegen het "asociaal beleid" van de regering-Michel. "Zo lang dat beleid blijft duren, zal er sociaal verzet zijn", zei Steven Marchand, ABVV-secretaris in Vlaams-Brabant, voor de start.

"Het is niet de eerste keer dat we op straat komen", zegt Chris Van Mol, ACV-secretaris voor Brussel-Halle-Vilvoorde. "Dat doen we nu opnieuw omdat de regering potdoof is voor de rechtvaardige eisen van de werknemers." Het gaat de vakbonden om de indexsprong, die ze afgeschaft willen zien, de eindeloopbaanproblematiek en een rechtvaardigere fiscaliteit. "Deze regering heeft enkel oor voor de werknemers", aldus Van Mol.

In de optocht zijn vlaggen te zien van Delhaize, Audi en Spie. "In de betoging lopen veel mensen bij van bedrijven waar onlangs herstructureringen bekend gemaakt zijn", zegt Marchand. "Logisch, want die mensen zijn bijzonder ongerust." Iets na 11u30 is de betoging aangekomen op het kruispunt van de Wetstraat en de kleine ring voor een eerste tussenstop. Daar, vlak bij het kabinet van premier Michel, gaat de vakbondstop de menigte een eerste keer toespreken.

Daarna trekt de optocht naar het Vrijheidsplein, waar rond 13u30 de slottoespraken gehouden zullen worden. De hele week nog volgen er betogingen in het hele land.