Farid Le Fou terug naar de gevangenis

De eerste kamer van het  hof van beroep in Luik heeft vandaag de vrijlating van Farid Bamouhammad, ook bekend als ‘Farid Le Fou’, nietig verklaard. Hij werd op 30 november vrijgelaten omwille van ‘medische redenen’, maar volgens het hof zijn die redenen ongegrond en moet Farid Le Fou terug naar de gevangenis.

Farid Le Fou werd vrijgelaten omwille van zijn slechte medische toestand. Het hof van beroep oordeelde vandaag dat Bamouhammad zelf verantwoordelijk is voor die toestand, omdat hij in hongerstaking is gegaan. De redenen tot vrijlating zijn daarop nietig verklaard en hebben tot gevolg dat Bamouhammad terug naar de gevangenis zal moeten.

Het verzoek om vrijlating werd in november goedgekeurd door de rechtbank, maar minister van Justitie Koen Geens (CD&V) diende meteen een verzoekschrift tot hoger beroep in. Volgens de minister was het verzoek dat Bamouhammad in november had ingediend, niet ontvankelijk en was de rechter die op 16 januari zijn derdenverzet afwees, niet bevoegd.

Volgens de advocaten van Farid Le Fou is het hof van beroep dan weer niet bevoegd om te oordelen over het verzoek van de minister en moet hun cliënt op vrije voeten blijven.